Zarejestruj się    Zaloguj się    Forum    Szukaj    FAQ

Indeks witryny » FAQ » Elektryka / Oświetlenie / Audio/Video / Navi




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
 Post : 18 lis 2017, 11:32 
Offline

Rejestracja: 18 lis 2017, 11:02
Posty: 53
Lokalizacja: Poznań
Witam,
planuję zmienić lampy przednie z żarówek na Bi-xenon. Na pewno ktoś z was już to przerabiał. Czy możecie się podzielić informacjami, PINologia, kodowanie, które BCMy obsługują xenon. Czy montowaliście bixy skrętne czy nie skrętne? Czy ciągnęliście dodatkowy przewód do przesłony czy został wykorzystany jeden z przewodów od silniczka lampy?
Chciałbym, żeby ten temat stał się poradnikiem dla innych, którzy takie lampy będą chcieli założyć. Nie tylko lampy ale także spryskiwacze i poziomowanie.
Jeśli nikt nie będzie miał takich informacji to z biegiem czasu ja je zbiorę i tu zamieszczę, zdjęcia, schematy, spis części, kodowanie.


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 07 sty 2018, 23:55 
Offline

Rejestracja: 18 lis 2017, 11:02
Posty: 53
Lokalizacja: Poznań
W końcu udało się zrobić rozpiskę pinów. Bez pomocy kolegi "sebol" by się pewnie nie udało.

Oto pinologia:
Halogen -> BiXenon (lewa i prawa strona)
PIN 3 ---> PIN 5 (masa)
PIN 4 ---> PIN 12 (światła dzienne)
PIN 9 ---> PIN 9 (kierunkowskaz)
PIN 6 ---> PIN 6 (mijania/xenon)
PIN 8 ---> PIN 8 i PIN 11 (długie + przysłona xenonu)
PIN 5 ---> PIN 7 (masa)

Zostaje nam jeszcze podłączenie postojowych czyli PIN 10 w halogenach i ten sam pin w xenonie.
Tu musimy pociągnąć nowy kabel gdyż odpowiedzialny za to przewód (szaro-czerwony, średnica 0,5) w lampach halogenowych jest połączony z tylnymi światłami przez co LED nam nie odpali (tak przynajmniej było u mnie). Lewa strona ma łączenie gdzieś w wiązce ale prawa strona ma łączenie w czarnej wtyczce (T73a PIN 40) podłączonej do Bordneza (gniazdo A) więc możemy przeciąć jeden z dwóch kabli i wykorzystać go do podłączenia postojowych z prawej strony.
Sprawdzamy który odcięliśmy. Jeśli po odcięciu kabla światła z tyłu po prawej stronie świecą to znaczy, że odcięliśmy dobry kabel. Jeśli nie świecą to musimy wypiąć z kostki (T73a) ten pin i na odcięty kabel zacisnąć nowy pin, (nr 000 979 025E) i wpiąć go z powrotem do czarnej wtyczki (T73a PIN 40). Kabel, który nam został (szaro-czarny) wkładamy do wtyczki białej (T73b, gnizado B w Bordnezie) PIN 6.
Do podłączenia świateł postojowych z lewej strony możemy wykorzystać kabel od silniczka regulacji zasięgu w lampie. Jest to kabel czerwono-niebieski o grubości 1,0 podłączony z jednej strony do przełącznika/nastawnika regulacji zasięgu reflektorów (E1) wtyczka T6ac PIN 2 i z drugiej strony do PINu 2 we wtyczce lewej lampy halogenowej (T10aq). Wypinamy kabel z wtyczki regulacji zasięgu, zmieniamy w nim PIN na 000 979 025E i podłączamy do białej wtyczki T73b PIN 5 w Bordnezie. We wtyczce lewej lampy przekładamy PIN 2 do PINu 10.

Kodowanie.
MCE 09 —> CODING 07 —> Long Coding Helper —>
Bajt 11 zmiana HEX z 40 na 71
Bajt 16 zmiana HEX z 80 na C2
Bajt 18 zmiana HEX z 60 na 66
Bajt 21 zmiana HEX z 84 na 85

Do sprawdzenia
Bajt 23 ma miec wartość HEX 41
Bajt 12 bit 6 zmiana z 0 na 1
Bajt 22 bit 4 zmiana z 0 na 1

Zostaje jeszcze do zrobienia poziomowanie i układ mycia reflektorów.
Jeśli ktoś jest chętny do pomocy to zapraszam.


Ostatnio zmieniony 11 lut 2018, 21:01 przez Leeggo, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 28 sty 2018, 17:24 
Offline

Rejestracja: 28 sty 2018, 17:12
Posty: 57
Witam.

Czy Twoj Transporter to T5 czy T5 FL a moze T6?
I czy zamontowales juz lampy?
Moze jakies zdjecie pokazesz?

Pozdrawiam.

_________________
https://drive.google.com/file/d/1gr09hr ... sp=sharing


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 28 sty 2018, 17:26 
Offline

Rejestracja: 18 lis 2017, 11:02
Posty: 53
Lokalizacja: Poznań
T5 po lifcie. Lampy zamontowane. Od razu auto lepiej wyglada. Przy okazji zrobię zdjęcie


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 29 sty 2018, 3:05 
Offline

Rejestracja: 28 sty 2018, 17:12
Posty: 57
Czyli reasumujac trzeba dodatkowo polaczyc
Modul BCM/Bordnetz (biala wtyczka B T73b) ---> lampa Xenon
PIN 5 ---> PIN 10 (lewa lampa Xenon)
PIN 6 ---> PIN 10 (prawa lampa Xenon)
Zgadza sie?
Dodatkowo czy mozesz potwierdzic, ze PINY 5 i 6 Modul BCM/Bordnetz (biala wtyczka B T73b) wystawiaja 12V DC gdy postojowki sa wlaczone?

No i jeszcze kodowanie.
Bo u mnie jest inaczej, pod
byte 18 u mnie jest wartosc 63
a pod
byte 22 u mnie jest wartosc 40
Prosze zerknij na zalaczone fotki i doradz.


Załączniki:
Komentarz: byte 22
byte 22.jpg [343.64 KiB]
Pobrany 25 razy
Komentarz: byte 18
byte 18.jpg [422.16 KiB]
Pobrany 25 razy

_________________
https://drive.google.com/file/d/1gr09hr ... sp=sharing
Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 29 sty 2018, 22:37 
Offline

Rejestracja: 18 lis 2017, 11:02
Posty: 53
Lokalizacja: Poznań
Nie mierzyłem napięcia ale mam problem z postojówkami. Światła do jazdy dziennej nie ściemniają się po przełączeniu na postojowe lub drogowe. Wszystko wskazuje na BCM. Podłączyłem BCM od T6, wprowadziłem dokładnie to samo kodowanie i dzienne po przełączeniu na postojowe/drogowe się ściemniły tak jak to być powinno.
Winne jest oprogramowanie BCM. Żeby DRL i xenon działał prawidłowo BCM musi mieć oprogramowanie nie niższe niż 0256, niestety w moim BCM 7H0937089 jest wersja softu 0207, wyższego nie ma bo moduł ten został wycofany i zastąpiony przez 7H0937089F a później przez G.
Kusi mnie żeby wgrać do mojego modułu soft od ...F ale po aktualizacji moduł może nie wstać lub działać nieprawidłowo. Myślę, że aktualizacja zmienia wartość lub wartości w kanałach.
Ty masz soft 0424 więc nie będziesz się borykał z tym problemem.


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 30 sty 2018, 11:58 
Offline

Rejestracja: 28 sty 2018, 17:12
Posty: 57
A w momencie gdy swieca dzienne czy sprobowales odlaczyc od lamp PIN 12?
Czy wtedy nie powinny zadzialac postojowki?
Tzn. czy dzienne nie powinny zmniejszyc intensywnosci swiecenia?

_________________
https://drive.google.com/file/d/1gr09hr ... sp=sharing


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 30 sty 2018, 12:01 
Offline

Rejestracja: 18 lis 2017, 11:02
Posty: 53
Lokalizacja: Poznań
Sprawdzę ale zapewne drl zgaśnie


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 30 sty 2018, 13:09 
Offline

Rejestracja: 28 sty 2018, 17:12
Posty: 57
Przy odlaczaniu PINu 12 dobrze by bylo zebys sprawdzil jakie napiecie jest doprowadzone do PINu 10.

_________________
https://drive.google.com/file/d/1gr09hr ... sp=sharing


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 01 lut 2018, 0:24 
Offline

Rejestracja: 28 sty 2018, 17:12
Posty: 57
Czy Twoj schemat okablowania bedzie pasowalo tez do T6?
Zalezy mi szczegolnie na pinologii do BCM, bo jesli podmieniales go u siebie to wtyczki musza byc takie same.
Pozdrawiam.

_________________
https://drive.google.com/file/d/1gr09hr ... sp=sharing


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna

Indeks witryny » FAQ » Elektryka / Oświetlenie / Audio/Video / Navi


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 4 gości

 
 

 
Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron