Zarejestruj się    Zaloguj się    Forum    Szukaj    FAQ

Indeks witryny » FAQ » Przeniesienie napędu, sprzęgło




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Post : 28 paź 2014, 7:21 
Offline
Założyciel

Rejestracja: 03 cze 2012, 19:20
Posty: 419
Lokalizacja: SZA / DWR
T5 ma większe moce, większe masy własne i minimalizację mas części.


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 28 paź 2014, 9:43 
Offline

Rejestracja: 04 lip 2012, 21:36
Posty: 255
Lokalizacja: PCT-landia
Sterciu pisze:
czyli jednym słowem t5 to kał skoro wybucha skrzynia a w t4 nie wbuchała....

Zmieniałem w różnych autach dwumasy na sztywne , sprinter , ducato itp i w zadnym zadnych skutków ubocznych nie było , auta spore przebiegi zrobiły na takich zestawach i jeżdzą nadal , w żadnym skrzynie nie były robione.


Hmmmm......Chyba po coś wymyślili te dwumasy i montują w większości aut teraz.
Skrzynie w t5 psują się tak samo jak w t4 .Ile miałeś t4 Sterciu ??? Ja miałem trochę i zęby mądrości na nich zgubiłem :D .Najlepsza była skrzynia od 2,4 i 88ps tdi nooo te nie wybuchały wcale. ;)


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 28 paź 2014, 14:52 
Offline

Rejestracja: 04 lip 2012, 22:29
Posty: 56
Lokalizacja: obok DTR ;)
Ilość aut posiadanych wcale o niczym nie musi świadczyc , miałes jakies od nowości ?? zrobiłes jednym choć 500kkm ?? Wymieniales w trakcie sprzęglo z dwumasy na sztywne i jezdziles poki się nie skonczyło lub skrzynia nie rozleciała ?? Ja mialem wiele dostawczaków i tylko w jednym mi się skrzynia posypala... w t5. Inne spore przebiegi u mnie robily jezdząc na dwumasach , na sztywnych i jakoś w zadnym skrzynia mi się nie rozleciala. W przypadku auta uzywanego jak kupisz trupa zajechanego to wszystko może sie wysypać w takim , tak tez twierdze z naszym t5 ze trafilem widać na zajechany egzemplarz skoro skrzynia się rozkręciła w srodku , bo sie rozkręciła jak się okazalo... ktoś mu musial za duzo w palnik dawać... choc i ja go nie oszczędzalem wiele razy... w pewnym momencie nagle dzwiek był taki jakby ktoś kilo gwożdzi do niej wsypal... Czytając Twoje posty dochodze do wniosku ze nawet w zadnym t4 nie miałes sztywnego sprzęgła , a ze skrzynie się sypaly to widać tak były wczesniej eksploatowane... Ja mam jeszcze też sprintera ktory jest w automacie , skrzynia miała nie wytrzymać 300kkm najpierw , jak 300kkm przejechal to większosc krakała ze 500kkm nie zrobił , okazalo się ze skrzynia wytrzymala i 750kkm , do tej pory by jezdziła gdyby nie specjaliści od automatow ktorzy ustarki nie potrafili zdiagnozować w niej... skrzynia poszla druga i okazalo sie ze ustarka nadal jest , a specjalisci od automatów dopiero po wymianie skrzyni stwierdzili ze jednak to wina sterownika bedzie a nie skrzyni... Po wymienie sterownika wszystko wróciło do normy a stara skrzynia lezy w zapasie. A auto ma juz ponad bańkę nakręcone. I tez ile to ja się nasluchalem ze skrzynia nie wytrzyma nawet pół miliona.

Takze pisanie ze jak sie wsadzi sztywne kolo to zaraz się skrzyni rozleci jak dla mnie jest bzdurą bo w niejednym aucie miałem taki zestaw i się w zadnym skrzynia nie rozleciala. Choc teraz tak jak pisalem , sens wkładania sztywnego jest zaden poniewaz koszt zakupu sprzegla z dwumasą jest praktycznie podobny. Kiedys jak róznica w cenie była spora to było to bardziej uzasadnione. To w koncu jak to jest , t4 i t5 to jedno barachło czy calkiem co innego ?? Bo jak dla mnie to jedno barachło tylko w innym opakowaniu :D

Takze kazdy zrobi jak będzie uwazal za stosowne jak mu dwumasa sie wysypie, choć w tej chwili tak jak juz napisalem , koszty podobne więc i sensu praktycznie nie ma aby stosować sztywne zestawy...


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 29 paź 2014, 0:26 
Offline

Rejestracja: 04 lip 2012, 21:36
Posty: 255
Lokalizacja: PCT-landia
Sterciu...zakładałeś sztywne sprzęgła w t5 i innych pojazdach z silnikami vw 1.9 czy 2.0 tdi ? Możliwe ze w dukacie czy sprinterze to działa na dłuższa metę ,ale w tych modelach z ze skrzyniami brazylijskimi nie, bo są za kruche.A w jakim stanie jest dwumasa w twojej t5 ?


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 19 lip 2016, 13:35 
Offline

Rejestracja: 25 sie 2015, 10:42
Posty: 45
Lokalizacja: Gdańsk
U mnie właśnie został założony nowy dwumas luka. Koszta niemałe bo 3200 brutto z robocizną, ale komfort jazdy podniósł się diametralnie. Proponowali mi jednomasę, ale taniej by było o 300PLN a więcej rzeźby, więc zdecydowałem, ze to nie jest aż taka wielka różnica. Najbliższe co to podniesienie mocy ze 130 do około 160km i w sumie to wszystko (no może jeszcze ze skrzynia powalczę...) :)


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 19 lip 2016, 15:27 
Online

Rejestracja: 08 sty 2015, 7:53
Posty: 846
Lokalizacja: Leverkusen / Kędzierzyn-koźle
3200 z kad taka cena

Do mojego co prawda 1.9 ale to nie piwinno robić różnicy aż tak wielkiej koszt 2500 w tym 2000 za dwumas komplet sachs

Gesendet von meinem SM-N910F mit Tapatalk


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 19 lip 2016, 20:31 
Offline

Rejestracja: 13 paź 2014, 16:08
Posty: 309
ja za kompletne sprzęgło luka do AXC zapłaciłem 2300zł albo 2400zł z robotą.


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 21 lip 2016, 9:35 
Offline

Rejestracja: 25 sie 2015, 10:42
Posty: 45
Lokalizacja: Gdańsk
2700 za części luk'a i 500 robocizna :/


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 27 lip 2016, 15:59 
Offline

Rejestracja: 15 mar 2016, 17:45
Posty: 12
Lokalizacja: Rzeszow
Faktycznie z tym LUKiem to jak na loteri
2 razy trafilem na wadliwy docisk, co prawda intercars wrocil kase ale za robote musialem zaplacic

_________________
Caravelle 2006 2.5 TDI BPC


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 27 lip 2016, 20:57 
Online

Rejestracja: 08 sty 2015, 7:53
Posty: 846
Lokalizacja: Leverkusen / Kędzierzyn-koźle
Poprawiam się sachs 1570 zl komplet w poniedziałek wymieniam

Gesendet von meinem SM-N910F mit Tapatalk


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Indeks witryny » FAQ » Przeniesienie napędu, sprzęgło


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

 
 

 
Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do: