Zarejestruj się    Zaloguj się    Forum    Szukaj    FAQ

Indeks witryny » FAQ » 1,9 TDI / 2.0 TDI




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Spalanie
 Post : 31 gru 2018, 9:39 
Offline

Rejestracja: 08 sty 2015, 7:53
Posty: 1004
Lokalizacja: Leverkusen / Kędzierzyn-koźle
Daroo pisze:
filutek pisze:
Daroo pisze:
a jakie spalanie macie w swoich 1.9 w zimie (miasto/trasa) kiedy pracuje dogrzewacz?? I drugie pytanie czy macie tak że wskazówka temperatury mimo uzyskania "pionu" i zatrzymaniu się np. na skrzyżowaniu lekko opada do ok. 80-82st?


Jak jezdze tylko Po miescie to 10
Jak wskazowka opada to termostat do wymiany


u Ciebie zawsze temperatura trzyma pion niezależnie od temperatury zewnętrznej i ustawień ogrzewania wnętrza?? Czy dogrzewacz przy temperaturach oscylujących w granicach od zera do minus 5-6 powinien pracować cały czas czy jego praca jest powiązana jakoś z temperaturą silnika?



Tak zawsze trzymac pion, miasto autostrada itd.
Dogrzewacz uruchamia sie od +5 albo +10 stopnia w dol
I dziala do osiagnievia temperature silnika i tu nie jestem powiem ale cos kolo 70-80stopni


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Spalanie
 Post : 31 gru 2018, 10:14 
Offline

Rejestracja: 13 paź 2014, 16:08
Posty: 399
to w takim razie u mnie jest coś nie tak. Albo termostat, albo coś z webastem.


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Spalanie
 Post : 31 gru 2018, 10:27 
Offline

Rejestracja: 08 sty 2015, 7:53
Posty: 1004
Lokalizacja: Leverkusen / Kędzierzyn-koźle
Daroo pisze:
to w takim razie u mnie jest coś nie tak. Albo termostat, albo coś z webastem.


Co nie uruchamia sie?

Jak mysle Ze masz termostat do wymiany


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Spalanie
 Post : 31 gru 2018, 16:53 
Offline

Rejestracja: 05 gru 2018, 14:32
Posty: 30
Termostat jest najszybciej i najtaniej sprawdzic i wymienić. Stary zxagotuj w wodzie z termometrem i sprawdz temperature otwarcia i zamknięcie. W razie nieprawidłowości kup nowy (ja za każdym razem nowy też "gotuję", zdarzają się nowe niesprawne)


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Spalanie
 Post : 01 sty 2019, 16:28 
Offline

Rejestracja: 13 paź 2014, 16:08
Posty: 399
wczoraj podłączyłem kompa i sprawdziłem odczyty temperatury płynu i ku mojemu zdziwieniu:
odczyty z webasta 18 Aux heating grupa 001
- temperatura w kompie 63,0 st - temperatura na liczniku ok. 51-52
- temperatura w kompie 73,0 st - temperatura na liczniku ok. 84
- temperatura w kompie 71,0 st - temperatura na liczniku ok. 88
- temperatura w kompie 78,0 st - temperatura na liczniku ok. 87
odczyty z silnika grupa 001
- temperatura w kompie 73,8 st - temperatura na liczniku ok. 90
- temperatura w kompie 72,0 st - temperatura na liczniku ok. 88
- temperatura w kompie 73,0 st - temperatura na liczniku ok. 87
Skąd takie rozbieżności- walnięty czujnik temperatury? Całość odczytana podczas jazdy. Po zatrzymaniu temperatura w kompie ok. 73st i powoli wzrastała do około 82st. (auto rozgrzane po przejechaniu około 20km), a na liczniku odwrotnie temperatura spadała. Jutro sprawdzę jeszcze jak zachowują się węże przy chłodnicy. Dodatkowo w webascie dwa błędy:
01412 - Glow-Plug with Flame Monitoring (Q8)
008 - Implausible Signal - Intermittend
01233 - Engine Coolant Blocking Valve for Heater (N279)
010 - Open or Short to Plus - Intermittend
skasowałem błędy puki co bo nie wiem czy po montażu były kasowane i zobaczę co wróci. Pierwsze to coś ze świecą a drugie to zawór, pytanie czy przy niesprawnej świecy z automatu wyskakuje błąd zaworu czy wskazuje to na dodatkową usterkę zaworu?


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Spalanie
 Post : 01 sty 2019, 16:49 
Offline

Rejestracja: 12 gru 2015, 15:40
Posty: 275
Lokalizacja: Kąty Wrocławskie
Rozbieżność będzie w temperaturze. Wskaźnik zawsze trochę inaczej pokazuje bo nie reaguje też tak szybko jak czujnik. Drugi błąd jest związany z dodatkowa pompa obiegowa i to może być przyczyna częściowego niedogrzania u Ciebie

_________________
Transporter kombi 8os. 2.5tdi BNZ 130KM , Multivan 2.5Tdi 4Motion BPC 174KM


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Spalanie
 Post : 01 sty 2019, 20:09 
Offline

Rejestracja: 13 paź 2014, 16:08
Posty: 399
jest jakiś sposób na przetestowanie jej np. vcds'em? I jeszcze jedno czy webasto powinno mieć zapisane jakieś kodowanie czy puste miejsce?


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Spalanie
 Post : 01 sty 2019, 23:59 
Offline

Rejestracja: 12 gru 2015, 15:40
Posty: 275
Lokalizacja: Kąty Wrocławskie
Tak vcds tak. W blokach pomiarowych grupa chyba 34 ale nie pamiętam dokładnie. Poszperaj na forum,jeśli tu nie ma to na innym. Każdy VW ma tak samo.
Kodowanie nie pamiętam, trzeba byłoby w innym sprawdzić

_________________
Transporter kombi 8os. 2.5tdi BNZ 130KM , Multivan 2.5Tdi 4Motion BPC 174KM


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Spalanie
 Post : 02 sty 2019, 1:35 
Offline

Rejestracja: 13 paź 2014, 16:08
Posty: 399
dzięki za odp. Poszperałem trochę bo mam vcds'a po angielsku a język ten znam tak raczej kiepsko i trafiłem na ten film w którym są opisane symbolami poszczególne elementy z których prawie wszystkie się pokrywają z tymi z vcds, poza dmuchawą świeżego powietrza bo na filmie jest V6 a w vcdsie V2.
Zastanawia mnie jeszcze sprawa tego kodowania bo na forum bodajże sharana wspominają o kodowaniu a u mnie jest puste miejsce. Dodam że webasto mam dokładane z dawcy 2.5 AXE do mojego AXC.

filutek mógłbyś zerknąć u siebie czy masz kodowanie jakieś czy puste miejsce??


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Spalanie
 Post : 02 sty 2019, 6:50 
Offline

Rejestracja: 08 sty 2015, 7:53
Posty: 1004
Lokalizacja: Leverkusen / Kędzierzyn-koźle
Daroo pisze:
dzięki za odp. Poszperałem trochę bo mam vcds'a po angielsku a język ten znam tak raczej kiepsko i trafiłem na ten film w którym są opisane symbolami poszczególne elementy z których prawie wszystkie się pokrywają z tymi z vcds, poza dmuchawą świeżego powietrza bo na filmie jest V6 a w vcdsie V2.
Zastanawia mnie jeszcze sprawa tego kodowania bo na forum bodajże sharana wspominają o kodowaniu a u mnie jest puste miejsce. Dodam że webasto mam dokładane z dawcy 2.5 AXE do mojego AXC.

filutek mógłbyś zerknąć u siebie czy masz kodowanie jakieś czy puste miejsce??



Kodowanie jest w T5 puste , znaczy nie da sie go zmienic.

VCDSem idzie zrobic Diagnose pompa.


Załączniki:
20190102_184050-1512x2016.jpg [355.95 KiB]
Nie pobierany
Na górę 
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Indeks witryny » FAQ » 1,9 TDI / 2.0 TDI


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość

 
 

 
Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron