Zarejestruj się    Zaloguj się    Forum    Szukaj    FAQ

Indeks witryny » FAQ » Elektryka / Oświetlenie / Audio/Video / Navi




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Post : 13 maja 2018, 9:13 
Offline

Rejestracja: 13 maja 2018, 8:51
Posty: 7
Witam,
Chyba nie ma takiego posta na forum, jak jest proszę o info.

Od niedawna posiadam VW t5 Lift 2,0TDI jest to dostawczak, który ma zamontowane radio fabryczne bez komunikacji Bluetooth (radio z półeczką 7E0035156A).
Biorąc pod uwagę że robię dużo kilometrów i często rozmawiam przez telefon, muszę zamontować jakiś zestaw głośnomówiący.
Nie jestem zwolennikiem montowania takich dodatkowych urządzeń w aucie, myślałem więc o wymianie radia na fabryczne, które umożliwia komunikację z telefonem.

Wiem że nie mam zamontowanego mikrofonu do zestawu w aucie, ale myślę że to nie będzie wielki problem, na rynku jest dużo używek więc coś wymyślę.

Zastanawiam się tylko czy wymiana radia wystarczy i nie wiem czy radia fabryczne VW mają w sobie zamontowany moduł Bluetooth.
Na rynku są dostępne moduły Bluetooth do VW t5 co daje do myślenia że taka część powinna być zamontowana w aucie.

Jeżeli ktoś się orientuje lub przerabiał podobny temat, proszę o kontakt.

Co może mnie zaskoczyć? Co dodatkowo trzeba przerobić?

Z góry dziękuję Wojtek.


Ostatnio zmieniony 13 maja 2018, 18:48 przez Lutek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 13 maja 2018, 17:30 
Offline

Rejestracja: 14 mar 2015, 11:32
Posty: 79
Wstarczy przewertowac forum. Najprosciej i najtaniej zamontuj zestaw glosnomowiacy np. Parrot ck3100 sam mam i jest ok. Oryginalnie za duzo zabawy i pieniedzy. Moduly pod radia sa drogie a i z instalacja bedzie zabawa


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 13 maja 2018, 17:46 
Offline

Rejestracja: 08 sty 2015, 7:53
Posty: 902
Lokalizacja: Leverkusen / Kędzierzyn-koźle
Ja bym też dodał coś od siebie, ale nie wiem co to jest radio z puleczka.

Gesendet von meinem SM-N910F mit Tapatalk


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 17 maja 2018, 17:40 
Offline

Rejestracja: 13 maja 2018, 8:51
Posty: 7
Witam,
Widzę, że forum jak każde inne, na wstępie witają cię wpisem, że nie „przewertowałeś wcześniejszych postów”

Otóż Panie „OBOU” przewertowałem i nie znalazłem tego, co chciałem. Na wstępie napisałem, co zamierzam zrobić i że nie interesuje mnie założenie zwykłego zestawu głośnomówiącego.

Panie „FILUTEK” jak Pan nie wiesz, co to jest radio z półką lub kieszenią w WV t5 lift, to może się nie wypowiadaj, bo nic sensownego do problemu nie wniesiesz.

Jeżeli kogoś interesuje, to operacja się udała, a krótki opis kosztów i problemów opisze poniżej.
1. Kupujemy radio – ja kupiłem zdemontowane z nowego VW (nie zależało mi na super jakości i kupiłem proste standardowe radio, to auto do pracy – symbol radia 1k8 035 150 E radio z wbudowanym modułem BLUETOOTH i folią na wyświetlaczu - jak nowe). Przy zakupie zwróćcie uwagę na kształt radia, może się okazać, że ramka będzie do wymiany jak nie będzie identyczny.
Koszt: 417zł z przesyłką.
2. Tu pojawił się problem, istniejąca instalacja w VWt5 z 2010r. posiada instalację audio w standardzie QUADLOCK 40pin, a ja kupiłem radio w standardzie QUADLOCK 52pin. Wystarczy kupić starsze radio i ten problem znika.
Koszt zakupu adaptera 64zł z przesyłką.
3. Problem numer 2, gniazdo anteny w nowym odbiorniku to FAKRA x2 (podwójna), a instalacja wyposażona jest w pojedynczą.
Koszt przejściówki 42zł z przesyłką.
4. Standardowo VWt5 bez zestawu nie ma mikrofonu. Mikrofon montuje się w lampce oświetlenia kabiny.
Koszty:
- Mikrofon 39zł (używka VW) z przesyłką
- 3mb kabla do podciągnięcia instalacji do radia 0zł
- Lampka oświetlenia kabiny 32zł z przesyłką
5. Będziecie potrzebowali jeszcze wtyczkę do podłączenia mikrofonu do radia
Koszt: 9zł + przesyłka.
To tyle.
Koszty 600zł, czy to dużo? Nie wiem.
Zaproponowany zestaw Parrot ck3100 koszt zakupu ok. 550,00 + koszty montażu. Wejdzie na to samo.
Zyskujecie nowe radio z dotykowym ekranem, komunikacją i możliwością odważania z telefonu w aucie i itd. Jedna wada, nowe radio wykonane jest z innego plastiku i różni się strukturą (zdemontowane było z VW Polo).
Pozdrawiam.


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 17 maja 2018, 18:22 
Offline

Rejestracja: 08 sty 2015, 7:53
Posty: 902
Lokalizacja: Leverkusen / Kędzierzyn-koźle
LUTEK każde radio ma swój symbol/model

W przeciwieństwie do ciebie zrobiłem coś juz dla tego Forum

I te twoje wypociny mogłeś sobie odpuścić.

To następnym razem jeszcze napisz ze masz busa VW resztę się będziemy domyślać.

Gesendet von meinem SM-N910F mit Tapatalk


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 17 maja 2018, 21:52 
Offline

Rejestracja: 13 maja 2018, 8:51
Posty: 7
FILUTEK, skoro jesteś takim znawcą internetów to doskonale wiedziałeś o jaki radio chodzi.

Podejrzewam że większość osób, przeglądających ten post nie wie jaki ma model radia. W tym przypadku opis że to radio z półką czy kieszenią lepiej obrazuje typ radia niż podanie symbolu 7E0035156A, którego nie są w stanie sprawdzić bez wyciągnięcia radia.

Chcesz pomóc, to pomóż nie chcesz nie pomagaj.

Skup się na próbie rozwiązania problemu, a nie na wyszukiwanie przysłowiowych "haków".


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 17 maja 2018, 21:59 
Offline

Rejestracja: 08 sty 2015, 7:53
Posty: 902
Lokalizacja: Leverkusen / Kędzierzyn-koźle
Znawca internetów co to za określenie.

Można było wstawić zdjęcie

Gesendet von meinem SM-N910F mit Tapatalk


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 17 maja 2018, 22:17 
Offline

Rejestracja: 13 maja 2018, 8:51
Posty: 7
Bez urazy FILUTEK, to takie grzeczne określenie osoby, która internet przeczytała co najmniej trzy razy i w danej dziedzinie wie już wszystko.


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 17 maja 2018, 22:20 
Offline

Rejestracja: 13 maja 2018, 8:51
Posty: 7
Efekt końcowy.


Załączniki:
Komentarz: Efekt końcowy.
20180517_210739.jpg [1.47 MiB]
Pobrany 5 razy
Na górę 
 Wyświetl profil  
 
 Post : 20 maja 2018, 16:08 
Offline
Administrator

Rejestracja: 22 lip 2016, 11:51
Posty: 123
Panowie, nie ma co się pocić bez sensu ;)

Lutek: (FI)lutek jest już długo na forum, nie jednemu pomógł i sporo wie. Więc raczej szacunek dla niego niż wbijanie na forum z butem, bo on nowy tu nie jest. A na przyszłość - lepiej wrzucić więcej detali bo t5 to niby jedno auto ale wariantów tyle, że głowa boli :)

Ładnie to zrobiłeś i dzięki za posta co i jak. Niestety mam przedlifta i wybór radia jest duuużo mniejszy (kwadratowa ramka :/). Aktualnie też szukam czegoś ale z navi  (już jakieś 6 mies się zastanawiam "co") i... już mnie głowa boli :D

_________________
Obrazek


Na górę 
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Indeks witryny » FAQ » Elektryka / Oświetlenie / Audio/Video / Navi


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 3 gości

 
 

 
Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron