MV - klima nie działa - wszystko wymienione

Gdy w zimę tylko chłodzi, a latem tylko grzeje
karwojtek
Posty: 21
Rejestracja: 08 gru 2019, 19:43

MV - klima nie działa - wszystko wymienione

Post autor: karwojtek »

A więc to tak: Multivan T5.1 nie działała klimatyzacja. Oddałem do najlepszych fachowców. Dwóch różnych, objawy zawsze takie same. Połatali dziury, wyczyścili układ (już ze trzy razy - rozbierając na kawałki, jak mówili), wymienili sprężarkę (już dwa razy - Denso), nowa chłodnica z osuszaczem (już druga). A samochód nadał nie chłodzi jak powinien. Czasem klima działa, czasem nie działa. Czasem przestaje i trzeba ją wyłączyć, odczekać i włączyć i może zadziała. A czasem nie chce działać wcale. Przestaje po dodaniu gazu, przestaje w czasie jazdy. Jak już działa, to na biegu jałowym działa do momentu zwiększenia obrotów. Nieważne, czy jest ciepło na zewnątrz, czy zimno, czy włączony jest tył, czy wyłączony. Co robią źle? Da się to naprawić? Już tracę nadzieję...
zip20
Posty: 6
Rejestracja: 15 lip 2021, 8:49

Re: MV - klima nie działa - wszystko wymienione

Post autor: zip20 »

Może coś z ciśnieniem w układzie i odcina
piekaro
Posty: 63
Rejestracja: 11 lis 2020, 20:24

Re: MV - klima nie działa - wszystko wymienione

Post autor: piekaro »

Skoro raz działa a raz to raczej nie brak czynnik, więc jakie łatali dziury, jak pisze kolega wyżej może być problem np. Z czujnikiem ciśnienia w układzie bądź może z samym sterowaniem klimatroniak. Po twoim opisie chyba jie szukał był przyczyny w układzie tylko bardziej w elektronice,
ODPOWIEDZ