Montaż Tempomatu

Tematy związane z żarówkami, bezpiecznikami, kabelkami, czujnikami
MXdawid
Posty: 9
Rejestracja: 17 lis 2019, 14:34

Re: Montaż Tempomatu

Post autor: MXdawid »

Problem z tempomatem rozwiązany. Winnymi okazały się przewody w manetce przy płytce. Najpierw okazało się że są popękane w miejscu przejścia z manetki do kolumny, po naprawie dalej wyrzucało błąd00895 Criuse Control Swich(E45), 008-Implausible Signal. Okazało się że w miejscu lutowania przewodów do płytki pojedyńcze druciki są popękane i zwierały do sąsiadujących przewodów ale były to takiej grubości przewody że trzeba było się dobrze przyjrzeć żeby zobaczyć. Tempomat działa po odsunięciu ich.
sebol
Posty: 107
Rejestracja: 08 gru 2015, 18:52
Lokalizacja: wronki poznan

Re: Montaż Tempomatu

Post autor: sebol »

no tak to jest z tymi uzywkami co trzecia zjebana jest
AUTO SERVICE
64-510 WRONKI /POZNAN 50km
MORELOWA 16
sebol.dlugi@wp.pl
tel 507112685
t6 caravelle long highline 150
t5 kontener 2010 102
t5 lift 2013 sport edition 175
t5 lift 2013 taxi travel edition 140
t6 2017 autolaweta 170
crafter 2018 140
Sterciu
Posty: 79
Rejestracja: 04 lip 2012, 22:29
Lokalizacja: Dolnego Śląska to będzie stolica

Re: Montaż Tempomatu

Post autor: Sterciu »

Też kupiłem najprawdopodobniej zrypaną manetkę , po zakodowaniu tempomatu za nic nie można bylo go włączyć , nie bawilem się w naprawę tylko odeslałem spredającemu ją. Udalo mi sie kupic nową Valeo i na niej hula tempomat.
Niezawodne CFCA... - juz któreś tam z koleji :).
marcin87
Posty: 4
Rejestracja: 12 gru 2019, 18:45

Re: Montaż Tempomatu

Post autor: marcin87 »

Od siebie dodam tylko że w t5lift do wtyczki modułu MCE (T73b) idą złącza iso. Takie same jak w złączu T41 przy manetce. Z końcówką 009
sebol
Posty: 107
Rejestracja: 08 gru 2015, 18:52
Lokalizacja: wronki poznan

Re: Montaż Tempomatu

Post autor: sebol »

mam gotowe wiazki po 140zl to po co sie pierdolic w dorobianie
AUTO SERVICE
64-510 WRONKI /POZNAN 50km
MORELOWA 16
sebol.dlugi@wp.pl
tel 507112685
t6 caravelle long highline 150
t5 kontener 2010 102
t5 lift 2013 sport edition 175
t5 lift 2013 taxi travel edition 140
t6 2017 autolaweta 170
crafter 2018 140
bystry
Posty: 2
Rejestracja: 31 gru 2021, 22:22

Re: Montaż Tempomatu

Post autor: bystry »

Witam. Mam ten sam problem co jonkisz. T5 z 2010 roku- polift. Po zmianie modułu centralnej elektryki z modułu 086 na 090 występują dwa błędy dotyczące zasilania zacisku 30. Poradziłem sobie z tym podając napięcie na odpowiednie piny w kości A63 i B68 ale niestety nadal nie działają elektryczne szyby. Czy ktoś już przerabiał taki problem ?
Rozwiązaniem na niedziałające szyby jest przepięcie lini Can L i Can H z pinów B18 B19 na piny B57 i B54 ale niestety po takiej operacji na liczniku wyświetla się kontrolka spalonych żarówek pomimo wyłączonej diagnozy oraz nie gaśnie kontrolka ładowania i włącza się wentylator chłodnicy.

Ostatecznie wymieniłem na moduł od polo z numerem 6R0937087H.
Kodowanie nie chciało się przyjąć takie jak było w T5 a konkretnie w bajcie 7 nie chciało przyjąć tylnych drzwi bocznych przesuwnych ale pomimo tego centralny zamyka i otwiera drzwi.
Problem był również w bajcie 18. Nie można było wybrać z rozwijanej listy żadnego wariantu. Nie chciało również przyjąć na krótko wpisanej wartości. Dopiero po wyjściu z pomocy długiego kodowania i wpisaniu bezpośrednio w nową wartość zmienionej całego kodowania przyjęło.
Poza tym wszystko Ok.

Manetkę założyłem od Ibizy IV z numerem 7H0953503GJ.
transportert5
Posty: 3
Rejestracja: 19 sty 2022, 19:55

Re: Montaż Tempomatu

Post autor: transportert5 »

Do przed-lifta ja polecam sobie kupić w VW oryginalny zestaw doposażenia, kosztował mnie 570zł brutto

W komplecie jest i wiązka i nowy przełącznik zespolony, można wybrać manetkę z mfa lub bez, po prostu ma na prawej manetce guziki lub nie ma

realistycznie kupowanie jakiejś używki za 200 + wiązka dorabiana za 240 nie ma racji bytu

jeżeli ktoś dokłada mfa kable na allegro można kupić 3sztuki po 3zł numer 000979009

zestawy z VW
7H1998527 - bez mfa
7H1998527A włącznie z mfa

samochód musi być wyposażony fabrycznie w opcje 4R1, trzeba odszukać na nalepce nad pedałami, głównie jak samochód ma szyby w prądzie i centralny zamek to powinien mieć ten kod, ewentualnie sprawdzać czy są piny w bordnetzie
Jerwex
Posty: 3
Rejestracja: 10 paź 2022, 18:25

Re: Montaż Tempomatu

Post autor: Jerwex »

Hej wszystkim
Kupiłem transportera T5 , ma manetkę z tempomatem ale nie działał od zakupu , wymieniłem ja ze względu na uszkodzony kierunkowskaz , chciałem zamontować (podłączyć ) tempomat wg waszych instrukcji gdyż byłem przekonany że ta wersja nie posiadała go. Po podłączeniu po Delphi okazało się że komputer odczytuje sygnał z manetki +,- pokazuje że tempomat jest aktywowany , lecz nie działa ...od czego zacząć jak sprawdzić czy moja wersja wogole go posiada a jeśli tak to dlaczego może nie działac....
T5. 2.5TDI R5, 2008R , posiada elektryczne lusterka , szyby manual
ODPOWIEDZ